3 Eylül 2009 Perşembe

staj gözlemleri

staj nedir, ne değildir, ne yer, ne içer, öğrencinin stajdaki amacı nedir?
bütüün bu soruların tek bi cevabı var çucuklar. staj, öğrenciye öğrenciliğin kıymetini anlaması için bulunan çok mühim bi müessesedir. okul günlerinizin, derslerinizin, ödevlerinizin, vizelerinizin ve hatta finallerinizin kıymetini anlarsınız.
çünkü türkiye genelinde yaptığım derin (çok derin) araştırmaya göre, bu memlekette yapılan stajlarda genellikle torpille yer ayarlanıyor. stajyere ücret verilmiyor, yemek yol masrafı genelde karşılanmıyor, stajyer sakardır, kırar döker bozar mantığıyla iş verilmiyor, ilerde mesleğimiz elimizden alınır diye adam gibi öğretilmiyor,
hatta hatta, işyerindeki çalışanların yaptıkları hatalar direk stajyerlerin üzerine atılıyor. (bizzat yaşadım, neyse ki tembel bi insanım, o gün orda bulunmayarak üzerime yıkılan suçtan kurtuldum)

stajda size iş verilmeyince cilt cilt kitaplar okuyorsunuz. kimse yokken koltuklarda uyuyorsunuz. bütün stajınız boş bi şekilde geçiyor. ha nasıl bi ortamda boş durduğunuz da önemli. uğraşacak bi işiniz olmadığından mevcut muhabbetleri dinlemek durumundasınız. o da ayrı bi kafa yaratıyor bünyede. evinize geldiğinizde "çocuğum kocam nerde benim" mantığında oluyorsunuz. bi kez daha bekarlığınıza seviniyorsunuz.
öğrenciliğinize seviniyorsunuz.
Uzakdoğulu bi bilgin der ki, "her öğrenci, öğrenciliğin kıymetini anlamak için staj yapmalıdır. "
aynen katılıyorum abiye.

1 şahıs gencim güzelim diyor:

Tolga Kaptı dedi ki...

staj nedir sorusuna verdiğin bu cevap için çok teşekkür ederim. çünkü aynı şeyleri bende hissediyorudum fekat bir türlü ifade edemiyordum. ne diyordum bak, (flashback gir lost misali) sahne: akşam evde, televizyonun karşısında yorgunluktan bayılmış, bir elinde göbek, diğer elinde efes dark, göğsünde kumanda, ev arkadaşıyla sohbet ediyor... "olum sabahın köründe kalk, servise bin, dolu dolmuşlar, otobüsler, şef desen çalıştırmıyor otur gün boyu boş boş.. aman çekilecek dert değil. okul olsa şimdi uyurdum dokuz kırka yetişirdim olmadı, al kızlardan notları ne gerek var. olum forever studentlik bundan sonra. feriştahı gelse çalıştıramaz.".. gördüğün gibi ne kadar sığ cümleler, her normıl vatandaşın edebileceği (bakanzi: sokaktaki vatandaş) kilişeler bunlar. torpil demişin bide, onla ilgili de laflar hazırladım sana.. bi gün sana "staj" başlığında beylerle, hanımlarla, ceolarlar, insan kaynakları müdürleriyle, joseplerle, martinlerle yaptığım telefon görüşmelerini, mail yazışmalarını anlatayımda için bayılsın. kitap yazacam "türkiyede sıtaj" diye o olacak. hep böyle kal, sör r.b.

 
;